Afscheidsbrief
1. Zakelijke gegevens Onderdeel A
A. Titel van het boek/de film
Afscheidsbrief
B. Naam van de auteur/regisseur
Bobje Goudsmit
C. Naam van de uitgever/producent en het jaar van verschijnen en het aantal bladzijden.
Naam van uitgever: uitgeverij Holland
Het boek komt uit 1999 en heeft 140 bladzijdes. (mijn versie)
2. Samenvatting van het boek
Afscheidsbrief
Marit krijgt van Hanna, de moeder van Anicke, een uitnodiging om op haar verjaardag van haar overleden dochter te komen, twee jaar na het overlijden van Anicke. Marit wil helemaal niet meer op de verjaardag komen van Anicke, ze wil verder gaan met haar leven. Al vindt ze het zo erg dat haar beste vriendin is overleden. Ze besluit daarom een brief aan Hanna te schrijven, de brief is zo geschreven dat het lijkt dat de brief voor Anicke is. Dat maakt het verhaal misschien een beetje verwarrend. Het verhaal heeft dus eigenlijk twee tijden. Anicke is een vrolijk persoon. Ze klaagt nauwelijks.
Marit is vooral een persoon die nogal verlegen en snel zenuwachtig is. Anicke totaal niet, ze durft makkelijk met anderen te praten. Zoals Marit dus. Marit en Anicke kwamen elkaar tegen in een fietsenstalling op haar eerste schooldag op haar nieuwe school, ze kwam meteen Anicke tegen nadat Anicke Marit had geholpen met haar fiets goed te zetten. Ze vond het zelf ook al wel een beetje eng en nieuw.
Ze leren elkaar beter en praten veel met elkaar. In de tijd dat ze elkaar al een heel stuk beter kennen, gaan ze bij elkaar logeren. Ze gingen ook samen met Anicke’s moeder winkelen. Maar ze heeft een raar gevoel en ze valt ineens flauw. Ze blijven gelukkig rustig, Hanna denkt dat het komt omdat Anicke voor de eerste keer ongesteld is. En omdat Hanna dat dus ook vroeger had. Maar helaas heeft Anicke vaker van die aanvallen. Hanna vindt het maar niks, ze laten haar controleren bij een dokter.
De volgende dag zit Marit alleen, Anicke zat altijd naast haar. Er wouden al gelijk een paar klasgenoten naast haar zitten, de dag valt zwaar tegen. Ze kan haar gedachten er niet goed bijhouden. Als ze uit is van school gaat ze naar Anicke. Ze staat voor haar huis, de broer doet open en stelt zich voor. Hij heet Jorn. Hij zegt haar dat ze in het ziekenhuis ligt en niet weet waarom. Hanna belde Marit om te zeggen dat ze morgen weer niet op school kwam. En ze bleef een paar dagen in het ziekenhuis. Anicke had een hersenscan gehad.
Toen ze mentoruur had, werd er verteld dat ze wordt geopereerd aan een hersentumor. En ze moest chemo’s ondergaan. Ze voelt zich daarom vaak niet goed. En ze is daarom niet altijd op school.
Door de medicijnen kreeg ze epileptische aanvallen. Anicke vertelt het aan niemand, omdat ze niet anders behandeld wil worden. Ze wil als een normaal kind behandeld worden. En niet raar aangeken worden. Maar de tumor groeit helaas weer. Ze wordt telkens zwakker. Ze werd bleker in haar gezicht, een heel stuk witter en een opgezwollen gezicht. Ze raakte in coma voor vijf dagen, ze is overleden door kanker. Marit vond het erg, ze wou het er graag met haar moeder over willen hebben. Normaal hadden ze nooit zoveel gesprekken omdat haar moeder het altijd zo druk had, ze had er veel steun aan.
Anicke werd gecremeerd. Hanna vindt het verschrikkelijk en wil er graag met iemand over praten. Dat is dus ook een van de redenen waarom ze haar vraagt om op haar verjaardag te komen. Marit wil haar herdenken op haar eigen manier, al vindt ze het zo erg. Ze wil niet op haar verjaardag komen naar haar overlijden.
3. Over de auteur
Ze heet Bobje Goudsmit, huisdier: Saartje van ADHD Hondje.
Geboren op: 27 oktober 1951
Haar opleiding: Ze heeft Nederlands gestudeerd, in Leiden en daarna in Nijmegen. Ze is gestopt in 2006 met lesgeven, ze was 30 jaar lerares Nederlands. Ze schrijft nu fulltime.
Bobje Goudsmit heeft o.a de boeken: Robbie robot en de zorgenstam, Het computervirus, Shoe Sjanah en de spinnevrouw, Skeelers, Gabbers, Stoer!
...geen verbinding..., Afscheidsbrief, Waanzinnig verliefd, De ijzeren maagd, Loservirus, De koffer, De stalker, Gepakt en Voorbij .
Dat ze veel boeken heeft geschreven is wel duidelijk, het zijn er maarliefst 15. De boeken kun je bekijken op haar website: http://www.bobjegoudsmit.nl/Bobje_Goudsmit/Welkom.html
En je kan haar volgen op haar eigen blog, ze beschrijft daar soms een stuk van haar leven:
https://bobjegoudsmit.weblog.nl
4. Over het boek
- Welke illustratie staat er op de voorkant van het boek? Leg duidelijk uit wat deze illustratie met het boek te maken heeft.
De illustratie in dit geval een afbeelding, en geeft aan hoe het is om alleen te zijn. En om iemand te missen. Ze is half vervaagd en voelt zich waarschijnlijk ook.
- Is het boek aan iemand opgedragen? Probeer erachter te komen wie het zijn en wat ze met de schrijver te maken hebben.
Ze is vroeger ook mentor geweest, ze heeft verhalen gehoord van een paar leerlingen van een andere klas. Wat er precies is gebeurd. Ze heeft haar hele verhaal daar op gebaseerd.
C. Beschrijf de plaatsen die voorkomen in het boek. Verklaar waarom de schrijver hiervoor gekozen heeft en wat ze met het verhaal te maken hebben.
Het speelde zich af op school, in het ziekenhuis, het huis van Marit en het huis van Anicke. Het verhaal gaat over pubers. Dus is het logisch dat het vooral op school afspeelt en het is echt gebeurd.
D. Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven.
Het verhaal beschrijft eigenlijk Anicke’s leven voortdurend. Het verhaal in eigenlijk in twee stukken, de werkelijkheid. Ze schrijft alsof het nu gebeurt. En tijdens het schrijven van de brief zoals het is gebeurd. En telkens als het verhaal van wat er gebeurd is afgelopen is. Schrijft ze verder met haar brief.
E.Heeft het verhaal een open of gesloten einde?
Het verhaal heeft een openeinde omdat je het verhaal zelf kan invullen, en er nog van alles zou kunnen gebeuren. Het verhaal loopt niet echt vast dat je niet verder kan.
5. Leeservaringen
Ik vond het een zeer spannend boek, en het heeft me best wel geraakt. En ik heb me zelf kunnen indenken hoe ik me gevoeld zou hebben als ik een van de hoofdpersonen zou zijn.
Het onderwerp is een zeer rakend onderwerp: kanker. Er zijn veel mensen die er iemand of zelfs meerderen aan zijn verloren. Anicke is in dit verhaal een zeer vrolijk persoon en wil graag zoals ieder kind behandeld worden
Het verhaal van Anicke is zeer voorspelbaar, vooral als je de achterkant van het boekje leest. Geeft het eigenlijk al aan dat ze het niet overleeft.
Ik heb nog nooit een boek gelezen met het hoofdonderwerp: kanker
Het verhaal gaat lekker snel, je gaat het automatisch snel lezen. Het blijft zowat de hele tijd boeiend. Er zijn geen saaie langdradige stukken.
De gebeurtenissen hebben indruk gemaakt, ik heb me zelf kunnen voorstellen hoe het zou zijn om als een van de hoofdpersonen moeten te leven of door te maken.
Ik kan me heel goed verplaatsen in de problemen en gedachten van Anicke, hoe lastig het is. En om toch als een normaal mens de wereld rond te kijken en denken. Ze wil niet het zogenaamde “zielige” meisje zijn.
Het verhaal is eigenlijk een grote terugblik van wat er is gebeurd, op basis daarvan word de brief geschreven, dat vind ik zeer indrukwekkend en lastige gelijk omdat de twee verhalen eigenlijk door elkaar heen lopen.
Ik vond alles bij elkaar het boek makkelijk om te lezen, alles is zeer duidelijk en heeft geen moeilijke woorden. De moeilijke woorden die er waren zijn tijdens het verhaal alsnog duidelijk gemaakt.
Groot en deels bestaat het verhaal uit dialogen tussen de vriendinnen en familie leden. Het is prettig om te lezen. Het is niet druk, je begrijpt het daardoor ook wel snel.
De gebeurtenissen zijn zeer geloofwaardig, het kan echt gebeurd zijn wat het immers ook is. Er zijn vast genoeg van dit soort verhalen.
6. Verwerkingsopdracht
- schrijf een ander slot aan het verhaal.
Ze ligt nu al een paar dagen in het ziekenhuis, Marit komt haar even bezoeken. Het gaat al wat beter met Anicke. Ze heeft vooral veel hoofdpijn. Ze zegt dat ze over een paar dagen weer naar huis mag. Marit was helaas een beetje laat op het spreekuur alweer weg. Marit komt aan op school, ze zit weer alleen. Er willen klasgenoten naast haar zitten, maar ze heeft dit liever niet. Ze kan zich nauwelijks concentreren. Waarom zei? Waarom niet ik? Gelukkig hoeft ze maar 3 uur naar school en is ze al weer uit.
Ze mag langs bij Anicke. Marit komt op haar afdeling. Ze loop naar haar kamer, ze kijk verbaasd. Ze schrikt, het bed is leeg! Helemaal netjes opgemaakt. Ze gaat snel naar dokter die op de gang liep. Ze herkende hem meteen en vroeg waar ze was, hij keek verbaasd. Ze is naar een andere afdeling, ze moet daar rusten. Ze mag straks naar huis. Ze is dan ontslagen uit het ziekenhuis! Marit haalde diep adem en bedankte de dokter. Ze schrok heel hard. Gelukkig is er niks aan de hand. De dokter zei dat ze op kamer E192 lag.
Ze ging er met een beetje zenuwachtig loopje naar haar toe. En ja daar lag ze, Anicke had haar meteen in de gaten en was dol blij. Ik mag vanavond weg! Nog een paar uurtjes.
Ze controleren de laatste dingen en dan is het gebeurd. Ik moet dan nog een paar dagen uitrusten en mag ik weer naar school. Heb je nog huiswerk voor me? En oooh! Vertel me alles wat je hebt meegemaakt. Ik verveel me hier dood.
Marit ging alles te snel. Ze had kanker en ze doet alsof er niks aan de hand was. Ik zei dat ze maar even moest uitrusten. Je bent er nog niet he? Hanna kwam ook binnen. Ze hebben wat koffie gekregen, en Marit kreeg wat geld van Hanna om iets lekkers te kopen beneden. Ze heeft een zak M&M’s gehaald. Ze waren daar allebei helemaal gek op. Hanna ziet er al heel wat beter uit. Veel meer energie. Zou het dan toch mooi aflopen? Wat zou ik dan blij zijn.
Een paar dagen later komen Anicke en Marit de school binnen. Niet echt iets bijzonders. Ze waren een beetje laat. Maar komen de klas binnen. Het was weer mentoruur. Iedereen was helemaal druk. En wou alles weten. Onze mentor ging bij ons zitten. We maken een even een kleuter uurtje! Kom alles tafels aan de kant. We maken een stoelenkring. En vertel ons alles. Iedereen luistert aandachtig naar Anicke. Ze heeft veel meegemaakt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb